ponedjeljak, 24. srpnja 2017.

ŽERBO SA JABUKAMA; NARODNI RECEPT

zerbo sa jabukama
Sastojci:
  • 150 ml mleka
  • 20 g svežeg kvasca,
  • 1 kašičica šećera,
  • 1 prstohvat soli,
  • 80 g šećera,
  • 500 g brašna
  • 3 jaja,
  • 150 g maslaca ili margarina
Fil:
  • 1,5 kg jabuka,
  • 300 g mlevenih oraha,
  • 150 g šećera u prahu
  • 300 g džema od kajsija ili breskvi

Priprema :
Mleko zagrejati pa dodati šećer i rastopiti kvasac u toplo mleko, pa ostaviti da naraste.
U posudu pomešajte brašno i margarin sa solju pa dodajte narastao kvasac, 80gr šećera i jaja pa umesite glatko testo. Podelite ga na 3 dela, pokrijte krpom pa ostavite da odmori dok napravite fil.
Jabuke očistiti i izrendati pa ih ostaviti da malo odstoje i ocediti ih rukama, dobro stiskati da izadje višak soka. Dodati šećer, orahe i dzem pa sve izmešati.
Testo nam je za to vreme odmorilo pa svaku jufku razcući na debljinu 3mm i veličinu pleha.
Staviti prvu koru u podmazan pleh pa polovinu jabuka, drugu koru pa drugu polovinu jabuka i odgore treću koru koju ćete izbockati viljuškom.
Stavite da se peče na 170 stepeni dok odgore fino ne porumeni.
Na kraju kad sekolač ispekao i ohladio prelijte ga glazurom. Ostavite kolač da odstoji i kore dodatno omekane pa ga poslužite.

Nema komentara:

Objavi komentar