subota, 22. srpnja 2017.

PRAŠKO ČUDO

Sitni kolač koji ja umem da zovem “od ništa nešto”.
prasko cudoKore:
  • 1 jaje
  • 150 gr šećera
  • 50 gr margarina
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 2 kašike meka
  • 2 kašike meda
  • 450 – 500 gr brašna
  • 1 kašika kakaoa
Fil:
  • 400 ml mleka
  • 2 pune ili 3 ravne kašike brašna
  • 2 pune kašike šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 150 gr margarina
  • 2 pune kašike šećera u prahu
Glazura:
  • 150 gr čokolade
  • 3 kašike ulja
  • 3 kašike mleka
Priprema:
U šerpi umutiti med, jaje, sodu bikarbonu, šećer, mleko i dodati margarin pa uz mešanje sačekati da se sve otopi i malo zapeni.
Zatim skloniti sa vatre pa dodati kakao i brašno i umesiti mekano i glatko testo .
Podeliti testo na 4 jednaka dela pa na obrnuti pleh od rerne uz pomoć brašna razviti tanke korice.
Peći 6 minuta na 200 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni.
Dok se peče jedna kora razvlačiti odmah drugu.
Korice su dosta tvrde i krte, pa pažljivo sa njima.
Korice mogu biti i nešto deblje, pa samim tim i manje.
Kada se ispeku korice kuvati fil.
Pomešati brašno, šećer i vanilin šećer sa malo hladnog mleka a ostatak staviti da provri.
Zakuvati pa mešati dok se ne zgusne.
Skloniti sa vatre, prekriti folijom i ostaviti da se ohladi.
Ulupati margarin sa šećerom u prahu pa im dodati ohldjen fil od brašna i sve umutiti.
Ovim filom premazati 3 korice i preklopiti sa četvrtom pa staviti preko tacnu ili pleh od rerne, a u njih nešto teže da malo stisne korice da se lepo zalepe.
KOrice će otpustiti pa preliti glazurom gde smo sa čokoladu otalai sa uljem pa skloniti sa vatre i umešali mleko.
Prodrmati kolač kada prelijete da glazura lepo legne i izravna se.
Ostaviti da se sve stegne i korice potpuno omekane pa seći i služiti.
Prijatno.

Nema komentara:

Objavi komentar