Kora:
- 6 jaja
- prstohvat soli
- 5 kašika vode
- 6 kašika šećera
- 4 kašike ulja
- 6 kašika brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 2 kašike kakaoa
Krem:
- 500 ml slatke pavlake
- 1 kašika meda
- 2 kašike mleka
Glazura:
- 120 gr čokolade
- 70 gr maslaca
- 3 kašike mleka
- 1 kašika hladne vode
Kramel krem:
- 175 gr šećera
- 50 gr maslaca
- 100 ml slatke pavlake
Karamelizovani orasi:
- 5 kašika oraha
- 4 kašike šećera
Priprema:
Uključiti rernu na 200 stepeni.
Ulupati belanca sa šećerom pa polako uliti vodu uz mućenje.
Postepeno dodavati žumanca, mutiti pa u mlazu dodati ulje.
Ka jrau dodati brašno, kakao i prašak za pecivo i sve varjačom sjediniti.
Istresti u obložen pleh 30 x 25 cm ili približnih pa staviti da se peče oko 20 minuta.
Pečenu koru ostaviti da se skroz ohladi.
Može se isprskati sa malo mleka i ostaviti da upije.
Ulupati slatku pavlaku čvrsto pa dodati med, umutiti pa dodati mlkeo i opet umutiti.
Trablo bi da vam je dovoljno čvrsto ali ako nije može se dodati krem učvršćivač.
Na hladnu koru staviti pola ovog fila.
Na paru staviti čokoladu da se otopi, pa na pola dodati maslac i mleko.
Kada se otopilo skloniti sa vatre pa dodati kašiku hladne vode, izmešti i ostaviti da se hladi.
Kada počne da se steže premazati preko belog krema i ostaviti da se uhvati korica, da se dodatno stegne da bi mogao ostatak krema da se namaže.
Premažite polako i pažljivo.
Karamel glazuru pravite tako što otopite šećer na laganoj vatri i pazite da ne zagori. Pored stavite slatka pavlaka da se zagreva ali da ne provri.
Kada se šećer otopito dodate maslac i mešate.
Zatim ulijete slatku pavlaku i mešate dok se sav šećer ne otopi.
Ne brinite što je retko, kako se bude hladilo zgusnuće se ali i treba da ostane malo tečno, kao toping.
Na vatru stavite šećer za orahe i otopite, polako.
Kada se otopio u njega ubacite orahe i promešate.
Istresete na pouljeni pleh i ostavite da se ohladi.
Za to vreme namažete karamel krem ( sos ) na beli seo kolača. Nije strašno ako malo curi sastrane.
Ohladjene orahe stavite u blender i sameljete, tako da ima i sitnijih i krupnijih komada, to nožem ne možete iseckati.
Preko karamel fila pospete karamelizovane orahe.
Ostavite kolač u frižider i posle uživate.
Prijatno.
Nema komentara:
Objavi komentar