Recept za baklavu je univerzalan, razlike su u sitnicama. Svako ima neki svoj pravi.
Sastojci:
- 500gr tankih kora
- 300gr orasa
- 100gr šećera
- 5 kašika prezle
- 200gr putera
Šerbet:
- 200ml vode
- 200 gr šećera
- 3 kašike meda
- sok od 1 limuna
Priprema:
Otopite pute. Pomešajte mlevene orahe sa šećerom i prezlom. Prezla se stavlja da orasi u toku pečenja ne gore.
U pleh stavite 3-4 lista pa premažite svaki puterom i na kraju stavite smesu od oraha. Svaki list se premazuje puterom pa se onada na svaki treći stavlja smesa od oraha i tako do kraja. Iseći u kocke pa staviti da se peče na 180 stepeni 30-40 minuta. Dok se šeče napraviti preliv. Staviti vodu i šećer da se kuvaju pa kad provri kuvati još 10 minuta pa skloniti. Dodati med i limun pa sa mlakim prelivom preliti mlaku baklavu.
Poslužiti baklavu kada se sve ohladi i lepo upije.
U pleh stavite 3-4 lista pa premažite svaki puterom i na kraju stavite smesu od oraha. Svaki list se premazuje puterom pa se onada na svaki treći stavlja smesa od oraha i tako do kraja. Iseći u kocke pa staviti da se peče na 180 stepeni 30-40 minuta. Dok se šeče napraviti preliv. Staviti vodu i šećer da se kuvaju pa kad provri kuvati još 10 minuta pa skloniti. Dodati med i limun pa sa mlakim prelivom preliti mlaku baklavu.
Poslužiti baklavu kada se sve ohladi i lepo upije.
Nema komentara:
Objavi komentar